2010. október 21., csütörtök

tmt cikk a Wiki anyaghoz

Véletlenül találtam erre a cikkre a tmt-ben. Wikiszerkesztőkről és blogokról szól a cikk, amit kiemelek belőle.

Dancs Szabolcs: Online eszközök: blogok és wikik

Ez a cikk a 2007/7es számban volt. A szerző összeszedte a blog- és wikiszerkesztő programokat. 3 wikiszerkesztő van: a CONFLUENCE, a PROJECT FORUM és a SOCIALTEXT.ORG.

CONFLUENCE
www.atlassian.com
A Confluence vállalkozásoknak kifejlesztett, javavezérelt,platformsemleges wikiszerkesztő. Téralapú modell, azaz úgynevezett területeket különít el (spaces), amelyeket tetszés szerinti mennyiségű oldallal "népesítünk be".
Kifejezetten vállalatoknak készített szoftver, így a fejlesztők súlyt helyeztek a biztonságra is. Könnyen lehet képeket beilleszteni, illetve egyéb állományokat csatolni, kereshetünk a wikik tartalmában: oldalakra, kommentárokra, csatolásokra, blogokra. Az alkalmazás egyik előnyös tulajdonsága a hírek gyors továbbítását célzó funkció ("news function"), amelynek segítségével egyes fontosnak gondolt, a közösség számára hírértékű naplóbejegyzéseinket egy területen belül az összes wikin láthatóvá tehetjük.
A Confluence 3-es verziója egy WYSIWYG elven működő szerkesztővel gazdagabb az előző változatoknál. Az alkalmazás előnye, hogy gyorsan válthatunk a hagyományos "wiki nyelvű" megjelenítés és a szerkesztő nyújtotta "ALAKHŰ" (a WYSIWYG magyar nyelvű megfelelője)megjelenítése között. Az "Autosave" funkciónak köszönhetően a munkánk 30 másodpercenként automatikusan mentődik, tehát semmi sem veszhet el. Az irányítópult a területek listáját 4 címke alatt jeleníti meg: "Összes", "Kedvenc", "Elérhető csoport" és "Új". A szoftver tartalmaz RSS feed buildert.


PROJECT FORUM
www.projectforum.com
Szerveralapú szolgáltatás. Speciális hardvertámogatást nem igényel, internetkapcsolat esetén PC-ről is könnyen futtatható. Nagyon drága. Képes az RSS feedek generálására. Nem támogatja az azonnali üzenetküldés lehetőségét. A legújabb verzióban MP3 lejátszó is van. "Al-wikiket" lehet létrehozni vele. Hatékony és biztonságos szoftver.

SOCIALTEXT.ORG
www.socialtext.com
Van lehetőség blogolásra, így lehetőségünk van online vitafórum indítására. Felhasználói irányítópultot hoztak létre. A "munkaterületi navigáció" egyetlen megosztott felületre került. Segítségével egyes csoportok vezetői útmutatásokat küldhetnek a csoporttagoknak.


Nos ezek az információk hasznosak voltak, de inkább érdekesek a wikik szempontjából. Nem a legfontosabb információk a wiki bemutatása során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése